vruja

petek, 30. avgust 2019, ob 21:00

Podbela (Kobarid), Kamp LEBANČ, Podbela 40, Breginj

Vstop prost!

  • Facebook

event

galerija

Ime skupine je narečnega izvora in pomeni izvir, studenec. Vruja je začela delovati
marca leta 2001. Od takrat je prehodila bogato, ustvarjalno in uspešno pot, kljub težkim življenjskim udarcem. Doma in v tujini se je Vruja uveljavila kot prepričljiv, svež interpret glasbene dediščine Istre, ki jo izvaja na njej lasten in prepoznaven način.

 

Tako kot je istrski polotok večkulturni in večetnični prostor, je tudi sestava članov
skupine takšna, zato ni čudno, da izvajajo in podajajo glasbeno tradicijo celotne Istre, in s tem predstavljajo vso raznolikost in zapuščino svojih prednikov.

 

Pri predstavitvi godčevskega izročila Severne Istre ostajajo člani ansambla zvesti
glasbilom tipičnim za to področje, kot so vijulin ali šk'nt (violina), bajs (istrski bas z dvema črevnatima strunama) in remonika (harmonika). To zasedbo popestrijo še z dasko (deska za pranje perila). V taki zasedbi zagodejo najbolj znane plese Severne Istre, to so polka, valcer, šaltin, šete paši, cotić, manfrina, mazurka, štajra, vilota in dopaši. Glasbeno tradicijo iz Južne Istre skupina predstavi s tipičnimi glasbili tega področja kot so sopele ali roženice (lesena pihala z dvojnim trsnim jezičkom), meh ali mih (istrske dude), šurle (dvojno piskalo z enojnim trsnim jezičkom). S temi glasbili 'zasopèjo' nekaj najbolj značilnih melodij kot so mantinjada in balun. Vsa ta ljudska glasbila
VRUJA včasih kombinira z glasbili kot so kitara, mandola, flavte, dude, električna bas kitara in na ta način ustvarja glasbeno podobo po svoji zamisli in navdihu. Poseben pečat skupini daje njeno vokalno izvajanje pesmi iz Južne
Istre, to je dvoglasno petje na tanko i debelo, villota (dvoglasno petje iz obalnih mest) in pesmi iz slovenske Istre. Skozi te pesmi lahko slišite tako čakavski, istrskobeneški in
šavrinski dialekt. Skupina vsem trem jezikom Istre posveča enako ljubezen in dediščino treh narodov izvaja z enakovrednim spoštovanjem.

 

VRUJA je do sedaj nastopila na nekaterih pomembnih festivalih pri nas in v tujini.
Nastopila je za državni protokol (osrednja proslava ob dnevu državnosti leta 2003), večkrat za Občino Koper in za Primorsko univerzo. Mnogokrat se je pojavljala na nacionalni televiziji in na TV Koper/Capodistria.

 

Člani skupine so zelo aktivni tudi na pedagoškem področju predstavljanja glasbene
tradicije Istre, saj izvajajo predavanja, glasbene, vokalne in plesne delavnice za otroke po šolah, vrtcih in raznih poletnih taborih; za odrasle pa v instrumentalnih, vokalnih in plesnih delavnicah ter na seminarjih. S svojo glasbo je obogatila tudi učbenik za glasbeno vzgojo za učence čertih in petih razredov osemletke. Skupina nadaljuje svojo pot v dveh smereh: kot izvajalec na tradicionalen način, ko gode za ples, in kot koncertna zasedba z modernim pristopom k dediščini, prilagojenem današnejemu človeku.

 

VRUJO sestavljajo:

Alenka Kranjac: vokal, daska, boben

Marino Kranjac: vokal, violina, dude,mandola, mandolina, sopele, kitara

Peter Kaligarič: harmonika
Gabrijel Križman: vokal, kitara, mandola, flavta

Niki Germovšek: violina

Gorast Radojević: bajs, električni bas

Veronika Vižintin: kahon
 

VRUJA je sodelovala z več posameznimi glasbeniki in skupinami. S svojimi posnetki
je prisotna na številnih kompilacijah.

DISKOGRAFIJA:

VRUJA, 2002
OD MLADEGA VINA DO PUSTNE FRTADE, 2006
RUJ, ĆUPINJ, ŽANEŠTRA, 2009
BREZ PAŠAPORTA, 2013

Kulturno umetniško društvo Morgan

Pretočnice

Music Events / Music promotion

Ledine 105, 5000 Nova Gorica, Slovenija

 

Tel: +386 (0)41456754

kud.morgan@gmail.com

ID za DDV: SI88417832

TRR: SI56 1916 0501 0283 115

  • Facebook - White Circle