PRETočNICE 2019

Mednarodni cikel koncertov širom soške doline

Umetniško vodilo snovanja koncertnega cikla Pretočnice izhaja iz raznovrstne in izmuzljive narave glasbene umetnosti in se hkrati naslaja na regijsko razpršenost umeščenih dogodkov, ki potekajo vzdolž celotne doline reke Soče, od izvira preko pretokov in odlivov do končnega izliva v morje onkraj meje. Izhajajoč iz fizikalne narave zvoka, katerega je podobno kot vodo ali reko, nemogoče popolnoma ujeti ali zajeziti (tudi glasbo ko zapišemo na nosilec zvoka ali na notni zapis, je to le ideja ali približek žive izvedbe), se cikel posveča organiziranju posamičnih koncertnih dogodkov - festivalov, ki preko različnih glasbenih vsebin, žanrov in poetik, na različnih krajih in lokacijah, skušajo v živo osvetljevati in približati občinstvu povezavo tradicije prostora in zgodovinskega razvoja glasbe, vse do sodobnih glasbenih izrazov in spajanji z drugimi umetnostnimi izrazi.

Heraklit: »Nihče ne stopi dvakrat v isto reko, ker to ni več ista reka, pa tudi sam ni več isti človek. Vse teče, nič ne miruje.»

Reka se s svojimi pritoki širi skozi prostor in čas ter oblikuje pisano porečje, ki se končno kot eno izliva v morje in se nato zopet v obliki posamičnih deževnih kapljic vrne v obliki padavin. To krožnost in fluidnost srečamo tudi v glasbi ali glasbah, ki vedno in povsod nezavedno črpajo navdih iz tradicije (že slišanega) ali pa iz prostora od koder izvirajo, iščejo stik v sedanjosti ter so na kraju podvržene tudi prostoru (vedno drugačnemu občinstvo), kjer poslednje zazvenijo, kar dokončno oblikuje njihov unikatni zven. Tako glasba kot reka sta vedno žive oblike in tvorbe, ki se neprestano spreminjajo, a hkrati v sebi vedno nosijo sled preteklega časa in prostora. Ta večna in neprestana spremenljivost narave glasbe (in reke) tvori bistvene značilnosti programske zasnove cikla Pretočnice, ki želi kritično zajeti pester nabor glasb sedanjosti in preteklosti.

Glasbo in posledično kulturo dojemamo kot pretočnost informacij, ljudi, soočenje različnih kultur in tradicij, zato Pretočnice, kot tok reke ali zven glasbe, ki potuje iz kraja v kraj in nikdar ne povsem pojenja ter vedno s seboj prinaša in odnaša vedno drugačne oblike, podobe in sporočila. Pretočnost kot pogoj drugačnosti, izobraževanja in svežine. Pretočnost tradicije in sodobnosti, od izvira do izliva, od zvena do odmeva.

Za dodatne informacije:

Tadej Stolić – producent koncertnega cikla Pretočnice

Aleks Vičič  – producent in organizator festivala Glasbe sveta

Tel: 041 456 754 / Mail: tadej.stolic@gmail.com / kud.morgan@gmail.com

Kulturno umetniško društvo Morgan

Pretočnice

Music Events / Music promotion

Ledine 105, 5000 Nova Gorica, Slovenija

 

Tel: +386 (0)41456754

kud.morgan@gmail.com

ID za DDV: SI88417832

TRR: SI56 1916 0501 0283 115

  • Facebook - White Circle