Borghesia

proti okupaciji

Sobota, 25. maj 2019, ob 21:00

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5

 

Vstopnice: 10 Eur / 8 Eur (študentje, dijaki, brezposelni, upokojenci)

Predprodaja: 8 Eur do 24. maja

  • Facebook

event

galerija

Multidisciplinarni projekt slovenskih pionirjev elektronske glasbe BORGHESIA, temelječ na stihih Srečka Kosovela, dediščini avantgardne in plesne glasbe ter unikatnih video projekcijah umetnikov Line Rice in Boštjana Čadeža.

 

Kulturno umetniški klub 13. brat, Moonlee Records in KUD Morgan združujejo moči za posebno koncertno gostovanje! Po dolgem zatišju se na primorske odre vračajo začetniki slovenske plesne elektronske glasbe in video umetnosti Borghesia. Na malem odru SNG Nova Gorica se bodo predstavili z aktualnim albumom »Proti kapitulaciji«, ki je ob izteku minulega leta izšel pri domači založbi Moonlee Records in požel pozitivne odzive tako v regiji kot širše. Konceptualni album v celoti temelji na epohalni poeziji prezgodaj preminulega kraškega vizionarja Srečka Kosovela (1904-1926), ki nedvomno spada v panteon primorskih kulturnih osebnosti. Če je še pred desetletjem njegova aktivistična protifašistična drža v cvetoči Evropi morda veljala za anahronistično, pa se v aktualnih političnih razmerah, ob brezzobi liberalni politiki in vse močnejših nacionalističnih tokovih tudi v naši neposredni soseščini, zdi vračanje k načelnim in pronicljivim stihom »Nikole Tesle modernistične poezije« skorajda državljanska dolžnost. Kosovelove še preveč aktualne besede so bombe, ki so padale po sterilnem parlamentarizmu in malomeščanstvu. Danes so oživljene v glasbi Borghesie, ki s Kosovelom vztraja v geslu “odprite muzeje za nacionalizem” in druge mrtve ideje.

 

Multidisciplinarni performans, v katerem se prepletata poezija, instrumentalna in elektronska glasba, bodo spremljale tematske vizualizacije umetnikov Boštjana Čadeža in Line Rice.

 

Dvojec Aldo Ivančič in Dario Seraval je v Jugoslaviji osemdesetih let uspel ustvariti lasten avdio-vizualni jezik, ki je doprinesel k razcvetu evropske “electronic body music” scene. Njihove izdaje za belgijsko neodvisno založbo PIAS danes veljajo za enega vrhuncev temačnih elektronskih zvokov 80. let. Svojo vizijo seksapilnega in srhljivega EBM-a je Borghesia upokojila pred koncem prejšnjega tisočletja. Novo poglavje z razširjeno zasedbo se je začelo pisati leta 2009. Povratni album “And Man Created God” (Metropolis Records, 2014) je predstavljal slogovni obrat proti žanrsko neobremenjenemu zvoku, ki izžareva brezpogojno ljubezen do zgodovine glasbe. V tem duhu je nastala tudi nova plošča. »Proti kapitulaciji« je na poeziji Srečka Kosovela osnovani retrofuturistični industrial art rock ep, ki slogovno spretno krmari med nekakšnim alternativnim soundtrackom Iztrebljevalca, zadušljivim ambientom britanskih Coil, melanholijo berlinskega obdobja Davida Bowieja in direktnostjo Nine Inch Nails.  Album, ob katerem zrajcan otrpneš.

 

V teh zmedenih časih Borghesia vrača udarec in brezkompromisno kliče proti kapitulaciji!       

 

www.borghesia.si
www.facebook.com/borghesiaband

www.moonleerecords.com
http://www.13brat.net/

https://www.sng-ng.si/
 

 

Koncert Borghesia, ki je del koncertnega cikla Ropotarnica 13. Brata, koncertnega cikla Pretočnice – ObGlasBo ter Festivala Urbane note, sofinanira Ministrstvo za kulturo in

Mestna občina Nova Gorica.

Kulturno umetniško društvo Morgan

Pretočnice

Music Events / Music promotion

Ledine 105, 5000 Nova Gorica, Slovenija

 

Tel: +386 (0)41456754

kud.morgan@gmail.com

ID za DDV: SI88417832

TRR: SI56 1916 0501 0283 115

  • Facebook - White Circle